Na co uważać w restauracjach?

Na co uważać w restauracjach?

  • Post author:
  • Post category:gastronomia

Właściciele restauracji i innych punktów gastronomicznych wykorzystują czasami bardzo cwane triki, po to by zwiększyć sprzedaż. Tak więc gdy wpadniesz następnym razem coś zjeść, to pamiętaj, że ludzie zamawiają i jedzą więcej słodyczy wtedy, gdy są przekonani że ich danie jest przekąską, a nie daniem głównym. Pomimo tego, że oba te dania mają tą samą wartość kaloryczną, a różnią się tylko etykietą czy nazwą. Badania pokazały, że kelnerki otrzymują wyższe napiwki gdy mają w pięty kwiat we włosy, usta pomalowane czerwoną szminki lub gdy w tle słychać piosenki o dobrych relacjach z ludźmi. Napiwki stanowią nawet 20 proc. wartości rachunku gdy kelner przynosi po jednej kolejce dla każdego klienta, a potem dodaje jeszcze jedną ekstra od siebie. Ta technika wpływu społecznego nazywana jest regułą wzajemności. Dania podane na ekologicznych naczyniach jednorazowych, takich jak naczynia z trzciny cukrowej i napoje przyozdobione ekologicznymi słomkami np. słomkami z makaronu czy też słomkami ze słomy, wyglądają dużo bardziej apetycznie. Czas spędzony w restauracji to przede wszystkim relaks i zabawa. Jednak w dobrym nastroju jesteśmy podatni na manipulacje oraz chętni do wydawania pieniędzy. Kelnerzy i restauratorzy dobrze znają się na naturze ludzkiej oraz na zasadach wpływu społecznego.